Zprávy

  • 19.12.2022
  • Média

Alvotech a STADA rozšiřují v rámci Evropy přístup k biosimilárnímu přípravku Hukyndra® s léčivou látkou adalimumab

Reykjavík, Island; Bad Vilbel, Německo: 19. prosince 2022  –  Společnosti Alvotech (NASDAQ: ALVO) a STADA přispívají k dostupnosti vysoce kvalitní biologické léčby v Evropě tím, že v několika evropských zemích zavádějí na trh vysoce koncentrované, nízkoobjemové, bezcitrátové složení adalimumabu.

Prostřednictvím strategického partnerství dodává společnost Alvotech společnosti STADA autoinjektory Hukyndra (adalimumab) a předplněné injekční stříkačky s léčivým přípravkem a léčivou látkou vyrobené v jejím vertikálně integrovaném evropském závodě v Reykjavíku na Islandu. Po počátečním uvedení na trh v červnu 2022 nyní společnost STADA zavádí Hukyndra na trh prostřednictvím svých místních dceřiných společností v dalších sedmi zemích: Belgii, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Lotyšsku, Rumunsku a Slovinsku. Společnost STADA podporuje uvedení léčivého přípravku Hukyndra na jednotlivé národní trhy prostřednictvím vzdělávacích materiálů na míru a specializovaných programů podpory pacientů.

„Pacienti v celé Evropě mají stále nedostatečný přístup k biologické léčbě autoimunitních onemocnění, včetně adalimumabu,” uvedl Bryan Kim, vedoucí globální divize speciálních léčiv společnosti STADA. „Uvedení Hukyndra na trh v dalších evropských zemích je důkazem našeho závazku rozšířit přístup pacientů k důležitým léčivým přípravkům. Těšíme se na spolupráci se společností Alvotech, která zpřístupní vysoce kvalitní biosimilar pacientům a jejich ošetřujícím lékařům.”

Anil Okay, obchodní ředitel společnosti Alvotech, poznamenal: „Jsme velmi potěšeni přijetím na evropském trhu a věříme, že design autoinjektoru, který jsme zavedli a který je pro pacienty uživatelsky velmi přívětivý, podpoří také jeho komerční úspěch. Partnerství se společností STADA rozšiřuje přístup k nákladově efektivním biologickým přípravkům v celé Evropě v souladu s naší společnou vizí.”

V listopadu 2019 společnosti STADA a Alvotech oznámily exkluzivní dohodu o partnerství zahrnující kandidáty na biologicky podobné přípravky v imunologických, onkologických a oftalmologických indikacích. Společnost Alvotech je primárně zodpovědná za vývoj a výrobu, zatímco společnost STADA je zodpovědná za komercializaci.

V listopadu 2021 získala společnost STADA od Evropské komise registraci pro Hukyndra ve 27 členských státech EU a na Islandu, v Lichtenštejnsku a Norsku. Biologicky podobný přípravek byl rovněž schválen ve Švýcarsku a Velké Británii.